top of page

Kært kalk har mange navne

”Kend din kalk, inden du går i gang med renoveringen af dit hus”

Ejer eller har du ansvar for en bevaringsværdig bygning, er der stor sandsynlighed for at du i den løbende vedligeholdelse, skal bruge kalk og kalkbaserede produkter.

Selv om det er meget simple produkter i sammensætning, er der stor navne forvirring.

I nedenstående tabel, har ScanKalk opstillet de mest almindelige produkter, og kort forklaret hvordan de er fremstillet, og hvilke navne man typisk kan finde produkterne under.

Brændt kalk CaO

Naurligt kalk, (Ca(CO)3, brændes ved ca. 1100 oC.

Kan købes tørt i pulver eller stykker, som bulk eller i bigbag.

Hydratkalk: Tør Ca(OH)2

Brændt kalk, CaO, læsket uden overskud af vand.

CaO => Ca(OH)2. Kan købes tørt i sække eller i bulk.

Kulekalk: Hydratkalk, Våd Ca(OH)2+H2O

Brændt kalk, CaO, læskes med overskud af vand. Typisk tørstof indhold 40%. Kan købes i spande eller i palletank. Forhandles også under navnene: Kulekalk, Kalkslurry, slemmekalk

(Kalkmælk) Hydratkalk, Våd + tilsat vand Ca(OH)2+H2O

Brændt kalk, CaO, læskes med overskud af vand og fortyndet yderligere til et tørstof indhold på ca. 10-15%. Kan købes i spande og palletank. Forhandles også under navnene: Kalkmælk, Hvidtekalk, Kalkmaling, Stampet kalk*, Dobbeltstampet kalk*. Kalkmælk karbonatiserer. (Hærder med luft).

Kalkmælk som sælges under navnene Stampetkalk eller dobbeltstampet kalk er lavet på tørt hydratkalk, og kan indeholde større partikler i forhold til kalkmælk lavet på lagret kulekalk.

Kalkvand: H2O+krystaller

Kalkvand fremkommer i forbindelse med vådlæskning af tørt brændt kalk. Anvendes som forsejler på murværk. Giver længere holdbarhed. Virker ligesom en lakforsejler når man har pudset sin bil. Kan købes i spande eller i palletank.

Kalkvand kan ikke laves ud fra Kulekalk eller Hydratkalk.

Kalkmørtel: Ca(OH)2 + sand

~12% Kalkmørtel. Kulekalk blandet med sand. Mørtlen hærder med CO2 i luften, og omdanner hydratkalken Ca(OH)2 til hårdt calcium karbonat Ca(CO)3. Kan købes i sække, bigbag eller som bulk. Kalkmørtler karbonatiserer. (Hærder med luft).

Forhandles under navnene: Kulekalksmørtler, Vådmørtel, Luftkalk. Middelaldermørtel.

Naturlig Hydraulisk Kalk: (NHL) Ca(OH)2+ler

Naturlig Hydraulisk Kalk, NHL, har et naturligt ler indhold i råmaterialet inden brænding. Afhængig af ler indhold bliver den Naturlige Hydrauliske Kalk klassificeret i forskellige styrker.

NHL2 = Svag hydraulisk kalk

NHL3,5 = Moderat hydraulisk kalk

NHL5 = Stærk hydraulisk kalk.

Alle kkh mørtler er baseret på en af de 3 NHL typer.

Naturlig Hydraulisk Kalk hærder ved tilsætning af vand, dvs. den hydratiserer.

Naturlig Hydraulisk Kalk forhandles under navnene: NHL-ren, Uren kalk, Jurakalk.

Naturlig Hydraulisk Kalk hærder ved tilsætning af vand, dvs. den hydratiserer.

Naturlig Hydraulisk Kalk forhandles under navnene: NHL-ren, Uren kalk, Jurakalk.

Der er en del forvirring omkring hvad forskellen er på NHL2, NHL3,5 og NHL5. Tallet angiver kompressisionstyrken efter 28 dage. Men efter 180 dage kan de meget vel være ens. Derudover er der overlap hvor de samme målinger kan certificeres til to klasser. Foreksempel vil en NHL med følgende målinger både kunne være klassificeret NHL 3.5 og NHL5 i henhold til EN459-1

Kompressionsstyrke efter 28 dage 7,5 MPA

Fri Ca(OH2) 25%

Sulfat indhold < 2 %

Der hvor man ser en stor forskel på de 3 typer NHL er ved mængden af Fri CA(OH2) Hvor en NHL2 har et meget højt indhold af Fri CA(OH2) har en NHL5 en langt mindre værdi. Dette betyder at brugen af de lavere NHL typer så som NHL2 gør det svære at sikre sig en ensartig mørtel da den frie CA(OH2) variere.

Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Følg os
  • Google+ Basic Square
bottom of page